Zabranjena kupovina "Helenik šugar"

Bez autora
Jan 31 2012

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije zabranila je spajanje šećerana "Sunoko", u vlasništvu MK grupe i "Helenik šugar industrije". Komisija za zaštitu konkurencije odbacila je i sve predložene strukturne mere "Sunoka", kojima je bila planirana i prodaja jedne od šest šećerana. Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da zbog zabrane Komisije za zaštitu konkurencije neće moći da učestvuje na tenderu za kupovinu kompanije "Helenik šugar" iz Grčke, koja ima dve šećerane u Srbiji. Kostić je pet meseci čekao dozvolu za preuzimanje grčke kompanije od srpske Komisije, jer bi nakon kupovine "Helenik šugara", njegova kompanija "Sunoko" indirektno stekla 78 odsto udela u proizvodnji šećera na srpskom tržištu.

Zabranjena kupovina "Helenik šugar"Firma "Sunoko" u vlasništvu Miodraga Kostića, zbog zabrane Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, neće moći da kupi grčki "Helenik šugar". Tom kupovinom MK grupa bi stekla 78 odsto udela na tržištu šećera u Srbiji.

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije zabranila je spajanje šećerana "Sunoko", u vlasništvu MK grupe i "Helenik šugar industrije", objavljeno je na sajtu Komisije.

Kako se navodi u rešenju, Komisija za zaštitu konkurencije odbacila je i sve predložene strukturne mere "Sunoka", kojima je bila planirana i prodaja jedne od šest šećerana.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da zbog zabrane Komisije za zaštitu konkurencije neće moći da učestvuje na tenderu za kupovinu kompanije "Helenik šugar" iz Grčke, koja ima dve šećerane u Srbiji.

Kostić je rekao da je pet meseci čekao dozvolu za preuzimanje grčke kompanije od srpske Komisije, jer bi nakon kupovine "Helenik šugara", njegova kompanija "Sunoko" indirektno stekla 78 odsto udela u proizvodnji šećera na srpskom tržištu.

"Imam informaciju da je stav Komisije negativan. Ako to bude i zvaničan stav, bićemo administrativno sprečeni da učestvujemo na tenderu u Grčkoj", rekao je Kostić.

Kostić je naveo da "nije logično da domaća antimonopolska komisija ne dozvoli domaćoj kompaniji da izađe na tender za kupovinu strane kompanije na drugom tržištu".

Prema njegovim rečima, Komisija za zaštitu konkurencije bi trebalo da kao referentno tržište MK Grupe posmatra ne samo prostor Srbije već i tržište EU, gde ta kompanija već ima dva odsto udela i gde izvozi najveći deo proizvodnje.

Kostić je rekao da njegova kompanija proizvodi 250.000 tona šećera godišnje, što je 50.000 tona više nego što su domaće potrebe i dodao da oko 40 odsto svog prihoda ostvaruje od izvoza, koji je prošle godine iznosio oko 300 miliona evra.

Kako je istakao Kostić, tržišni mehanizmi ne dozvoljavaju MK grupi da zloupotrebi monopolski položaj.

Inače, rok za podnošenje prijave za kupovinu grčke kompanije "Helenik šugar" ističe krajem februara. Na tender se prijavilo 11 kompanija, od kojih su, prema Kostićevim rečima, nemački "Sud cuker" i "Sunoko", u čijem sastavu posluju tri šećerane u Kovačici, Pećincima, Vrbasu i Baču, "najozbiljniji ponuđači".

Na tržištu Srbije Kostićeva kompanija trenutno ima oko 50 odsto udela u proizvodnji šećera, dok "Helenik šugar" ima 28 procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik